"Целият избор и всичко около него е един фалш, една грозна инсценировка. Имам предвид всичката информация, която излезе, че епископ Борис е плащал на избирателите, също и епископ Сионий е плащал на избиратели. Трябва да се прекрати тази практика, да не говорим, че те трябва да понесат съответни наказания според правилата на църквата", твърди епископ Игнатий, цитиран от БНР.

Пред БНТ той разказа, че днес три пъти започвал да пише заявлението си до Светия синод, с което да обяви решението си за оттегляне от избора, и трите пъти спирал.

Епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, получи 17 гласа от общо 30 гласували, а епископ Игнатий събра 16 гласа. Гласуването бе тайно, а на 24 ноември Светият Синод трябва да избере новия митрополит сред двамата, получили най-много гласове.

До избора на нов митрополит на Варна се стигна, след като владиката Кирил се удави в местността "Траката" на 9 юли.

Протест във Варна срещу избора

Под наслов "За морал в църквата" стотина миряни и свещеници протестираха пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна, предаде „Фокус” .

Успоредно с протеста продължи и подписката, с която миряните изразяват своето несъгласие с проведения епархийски избор.

Подписката, заедно с възражението за избора, ще бъде внесена в сряда в Светия Синод с искане за касиране на вота.

Основното мнение, което варненци изразиха, е че епископ Борис, срещу когото е насочено и основното недоволство, не е правилният човек, който трябва да стане Варненски и Великопреславски митрополит.

Той харесва лукса, скъпите автомобили и други неща, които не са характерни за свещенослужителите.

Членове на Инициативния комитет призоваха другия кандидат, избран по време на епархийските избори – отец Игнатий, да не се поддава на натиска на определени митрополити, тъй като той устно е заявил, че не е съгласен с проведените избори и е коментирал, че те са били опорочени.

Чу се и мнение, че е възможно ако все пак Борис бъде избран за митрополит на Варненска и Великопреславска митрополия, той да не бъде допуснат до епархията – нещо, което не е прецедент за Варна.